top of page

Seksuaali- ja pariterapia

Seksuaaliterapia on paikka käsitellä seksuaalisuuteen, kehollisuuteen, sukupuoleen ja ihmissuhteisiin liittyviä kysymyksiä ja ongelmia ammattilaisen kanssa. Terapiassa voit puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja saada uusia näkökulmia. Omaan elämään liityvät ratkaisut jokainen tekee itse, eikä terapeutti tee puolestasi päätöstä vaikkapa siitä, lähteäkö vai jäädä suhteeseen, tullako kaapista ja kenelle tai koska tai ehdottaako kumppanille jonkin seksitavan kokeilua tai vaikkapa suhteen avaamista. Keskustelu ja asioiden käsittely ulkopuolisen auttavat kuitenkin sinua omien päätösten tekemisessä.

 

Joskus ongelmat voivat olla hyvinkin konkreettisia, esimerkiksi yhdyntäkipujen, erektiovaikeuksien tai liian nopean laukeamisen ollessa kyseessä. Tällaisissa kysymyksissä terapeutti voi antaa konkreettisia neuvoja tai ohjata eteenpäin esimerkiksi lääkärille tai fysioterapiaan. Ei ole aivan tavatonta myöskään, että terapeutti tulee asiakkaan mukaan tutustumaan seksivälinekaupan tarjontaan, jos sinne meneminen tuntuu vieraalta tai epämukavalta. 

​

​

​

​

Usein kysytyt kysymykset seksuaaliterapiasta

Milloin seksuaaliterapiaan?

​

Nyt. Jos mietit terapiaan hakeutumista, niin silloin on hyvä hetki. Liian pientä ongelmaa tai kysymystä ei olekaan ja kun potentiaalisiin ongelmiin puututaan ajoissa, ne eivät ehdikään kasvaa suuriksi, jolloin avun tarvekin on pienempää ja lyhytaikaisempaa. Tavallisia syitä hakeutua seksuaaliterapiaan ovat esim. haluttomuus tai halujen eriparisuus suhteen osapuolten kesken, seksiriippuvuus, uskottomuus, erektiovaikeudet ja yhdyntäkivut.

​

​

Terapiaan yksin vai kumppanin kanssa?

​

Voit tulla seksuaaliterapiaan yksin tai kumppanin/kumppanien kanssa. Jos mietityttävä asia on juuri tässä suhteessa, sitä on usein hedelmällistä purkaa suhteen osapuolten kanssa yhdessä. Jos haluat pohtia omaan seksuaalisuuteesi liittyviä kysymyksiä, on ehkä mielekkäämpää tulla yksin. Aina on myös mahdollista ottaa kumppani/t mukaan yksittäisille tapaamiskerroille, vaikka pääosa terapiaa tapahtuisikin yksilöterapiana. 

Mitä seksuaaliterapiassa tehdään?

​

Lähinnä terapiassa puhutaan. Ensimmäisillä käynneillä kartoitetaan tilannetta, elämäntarinaa ja seksuaalihistoriaa, elintapoja ja ihmissuhteita ja ongelmaa ja sen vaikutuksia ja kun ollaan kartalla tilanteesta, ruvetaan sitä ratkomaan. Terapiakäynneillä voidaan tehdä myös esimerkiksi kehotietoisuusharjoituksia tai opetella rentoutumista tai työskennellä vaikkapa kuvien tai liikkeen avulla, aina asiakkaan kanssa yhdessä sopien. Toisinaan asiakas saa tapaamisten välille kotitehtäviä ja/tai -harjoituksia.

​

Mitään eroottisia harjoituksia terapiakäynnillä ei tehdä eikä terapeutti kosketa asiakasta ikinä seksuaalisesti. Ilmapiiri terapiakäynneillä on turvallinen, lämmin ja kunnioittava. Toisinaan terapiassa itketään, melko usein myös nauretaan. Kaikki tunteet saavat olla olemassa.

​

​

Voiko seksuaaliterapiaan saada KELA:n tuen? 

​

Ikävä kyllä seksuaaliterapia ei ole ainakaan vielä KELA-korvattavaa.

bottom of page