top of page

Kotisynnytys

Kotisynnytys on vaihtoehto sinulle, joka haluat haluat ottaa itse vastuun omasta synnytyksestäsi ja vauvastasi. Kotona saat luoda ilmapiirin ja tunnelman vapaasti ja valita, ketkä osallistuvat synnytykseesi. Sinä olet emäntä kodissasi ja kätilöt ovat vierainasi avustamassa sen verran ja sillä tavalla kuin on tarpeen. 

Kotona synnyttäessäsi tutustut kotikätilöihin eli kotiloihin ennen synnytystä. Raskausaikana tapaamme 2-3 kertaa, jotta voimme tutustua sekä sinuun, perheeseesi että synnytystoiveisiisi. Käymme läpi sen mitä kotisynnytys tarkoittaa ja millaisia hyötyjä, vastuita, riskejä ja rajoituksia siinä on ja miten siihen kannattaa valmistautua, mitä hankkia kotiin valmiiksi jne. 

​

Päivystämme rv 38-42 ja tulemme paikalle kun tarvitaan. Viivymme kanssanne niin pitkään, että näemme äidin ja vauvan olevan kunnossa, imetyksen sujuvan ja vauvaelon lähtevän kauniisti käyntiin. Synnytystä seuraavina päivinä teemme kotikäyntejä tarpeen mukaan lastenlääkärin tutkimukseen saakka. Yhteinen matkanteko synnytyksen osalta päättyy 1-2 kk:n päästä viimeiseen tapaamiseen, jossa käydään synnytystä läpi. Voit kysyä asioita, jotka ihmetyttävät tai ovat jääneet painamaan mieltä ja purkaa tuntojasi. 

Kotisynnytyksen edellytykset:

Kotisynnytyksen on oltava lähtökohtaisesti turvallista sekä äidille että vauvalle. Seuraavassa on yleisiä kriteerejä kotisynnytykselle. Lista ei ole kattava vaan jokainen synnytys arvioidaan yksilöllisesti ja tilannekohtaisesti. 

  • Synnyttäjä on perusterve

  • Synnyttäjä ei tupakoi

  • Raskaus on sujunut normaalisti ja odotetaan tervettä vauvaa

  • Odotetaan vain yhtä vauvaa

  • Vauva on kohdussa päätilassa eli pää alaspäin

  • Synnytyssairaalaan on kohtuullinen matka

  • Synnyttäjällä on puoliso tai tukihenkilö, joka on kotona ensipäivinä synnytyksen jälkeen

julie-johnson-514058-unsplash.jpg

Synnytyksen aikana seuraamme sekä synnyttäjän että vauvan vointia monin tavoin. Vauvan sydänääniä kuunnellaan dopplerilla säännöllisesti ja tarpeen mukaan. Kuuntelun aikana synnyttäjä voi halutessaan esim. liikkua tai olla vedessä. Kun kätilö on synnyttäjän seurassa koko synnytyksen ajan, hän huomaa muutokset synnyttäjän voinnissa ja toiminnassa ja kykenee siten arvioimaan synnytyksen kulkua. Sisätutkimuksia tehdään vain tarvittaessa, esimerkiksi silloin kun halutaan tutkia vauvan tarjontaa tai jos synnytys pitkittyy ilman näkyvää syytä. 

 

 Vauvan synnyttyä hyväkuntoisena perhe voi tutustua uuteen jäseneen kaikessa rauhassa. Napanuora saa tyhjentyä rauhassa ja vauvan ensihetket rauhoitetaan lempeälle siirtymälle kohdun ulkopuoliseen maailmaan. Istukan syntymää voidaan odotella myös pitempäänkin ja antaa ihokontaktin ja ensi-imetyksen tuottaa irtoamiseen tarvittava oksitosiini, ellei ole erityistä syytä kiirehtiä (esim. runsas vuoto kohdusta).

​

Viivymme perheen luona syntymän jälkeen muutamia tunteja. Kun vauva on sopeutunut ulkomaailmaan, imetys sujuu ja sekä äiti ja vauva ovat hyvissä voimissa ja tyytyväisiä, pakkaamme tavaramme ja annamme perheelle oman rauhan aloittaa vauvaelämää. Seuraavina päivinä teemme kotikäyntejä tarpeen mukaan lastenlääkärin tarkastukseen saakka. 

​

​

​

​

​

​

​

Sairaalaan siirtymisen syitä

Joskus suunniteltu kotisynnytys muuttuu sairaalasynnytykseksi. Raskausaikana äidin tai vauvan voinnissa voi ilmetä sellaisia muutoksia, joiden vuoksi vauvan on turvallisempaa syntyä sairaalassa. Myös silloin, jos vauva päättää syntyä ennen kuin raskaus on ehtinyt täysiaikaiseksi tai raskaus kestää paljon yli 42 viikkoa, sairaala on parempi paikka synnytykselle. Tilanteita arvioidaan yhdessä ja tapauskohtaisesti - kaikki eritystilanteet eivät vaadi sairaalasynnytystä.

​

Synnytyksen aikana sairaalaan voidaan siirtyä äidin tai kätilön toiveesta. Synnytys voi tuntua niin intensiiviseltä tai kestää niin kauan, että äiti haluaa lääkkeellistä kivunlievitystä tai hengähdystauon. Äidille voi myös tulla synnytyksen aikana sellainen tunne, että hän haluaa sittenkin synnyttää sairaalassa. Kätilön toiveesta siirrytään sairaalaan esim. silloin, jos vauvan sydänäänet laskevat, lapsivesi on vihreätä tai synnytys pitkittyy.

​

​

​

Useimmiten kotisynnytykset sujuvat kuitenkin hyvin, ilman siirtymisiä tai komplikaatioita. Tutkimusten mukaan suunniteltu kotisynnytys on yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sairaalasynnytys silloin kun kyseessä on perusterve synnyttäjä ja normaalisti edennyt raskaus.

​

​

Kotisynnytyksen kustannukset

Kotisynnytyspaketin hinta on 2600€ (+mahdolliset matkakulut, jos olet kaeumpaa kuin Tampereelta tai ympäristökunnista). Avustan kotisynnytyksissä yhdessä kätilö Suvi Lähteenkorvan kanssa ja hinta sisältää molempien kätilöiden palkkion. Kotisynnytys maksetaan osissa ja maksusuunnitelman voi tehdä joustavasti pitkällekin aikavälille. Ota rohkeasti yhteyttä, jos toiveesi on synnyttää kotona, mutta taloudelliset seikat mietityttävät! 

 

 Kätilöiden palkkion lisäksi kustannuksia tulee omien toiveidesi ja tarpeittesi mukaan esim. synnytysaltaan hankkimisesta/vuokraamisesta, TENS-laitteesta, synnytysvalmennuksesta, doulasta ja kodin valmistamisesta synnytykseen. 

​

​

​

​

bottom of page